OTHERS

LightBlog

Madhyamik English 2024 Suggestion

Write the correct alternatives to fill in the blanks:

(1) Today India _______ (has been/ will be/ is) independence but once India was under British rule. The people of India did not _______ (like/ liked/ likes) to remain in bondage. So some among them started _______ (organized/ organizing/ to have organized) revolt against the British Administration by collecting arms. The British rules _______ (discover/ would discover/ discovered) this and Sent soldiers to _______ (seize/ seized/seizing) them arms. The freedom fighters ______ (putted/ put/ putting) up shiff resistance.

Ans: is, like, organizing, discovered, seize, put

(2) Three boys _______ (injure/ was killed/ were killed) when the car they _______ (travel/ travelled/ were travelling) collided with a bus. This _______ (occur/occurs/occurred) last evening is Kestopur area.

Ans: were killed, were travelling, occurred.

(3) People who _______ (live/ have lived/ were living) in cities and towns _______ (do/ does/ did) not think that they _______ (have/ had/ will have) any connection with forests.

Ans: live, do, have.

(4) I _______ (start/ started was starting) a school in Bengal when I _______ (am/ was/ were) nearing 40. Certainly this was never expected of me, who _______ (spen/ spent/ had spent) the greater portion of life in writing, chiefly verses.

Ans: started, was, had spent.

(5) ‘Selfie’ _______ (is/are/was) the latest technological tool to _______ (show/ showed/ had shown) to the world how one _______ (rubs/ rubbed/ was rubbing) with eminent personalities.

Ans: is, show, rubs.

(6) The teacher _______ (inspects /inspected/ was inspecting) the home lessons. To Swami’s thinking, this _______ (is/ are/ was) the time when Samuel _______ (gets/ got/ was getting) most angry.

Ans: was inspecting, was, got.

(7) Every year the test examination _______ (is held/ was held/ will be held) in the month of November. The gap between the test and the final examination _______ (is/ was/ are) more than 3 months. Students _______ (utilise/utilizes/utilized) this period for preparation.

Ans: is held, is, utilize.

(8) Vivekananda _______ (is born/ born/ was born) in India. He _______ (was/ had been/ were) a genius with a great knowledge in Indian philosophy. He _______ (is remembered/ was remembered/ had remembered) by all Indians.

Ans: was born, was, is remembered.

(9) When I _______ (find/ found/ had found) the old man he _______ (sleeps/ was sleeping/ had slept). I was surprised because he never _______ (sleeps/ slept/ was sleeping) in the day time.

Ans: found, was sleeping, slept.

(10) After the performance ______ (is/ was/ were) over, all the actors _______ (come/ came/ had come) out and stood before the screen. The audience started clapping. The lights ________ (focus/ was focused/ were focused) on them.

Ans: was, came, were focused.

Madhyamik English Grammar Practice (Indirect Speech)

 

  • Rewrite each of the following sentences in Indirect Speech:

 

(1) She said to me, ‘Are you well’?

Ans: She asked me if I was well.

(2) He said to his sister, ‘Well done’.

Ans: He congratulated his sister for doing well.

(3) He keeps saying, ‘I am very lucky’.

Ans: He keeps saying that he is very lucky.

(4) The chairman said, ‘Ladies and gentlemen, welcomed to the meeting’.

Ans: Addressing the ladies and gentlemen, the chairman welcome them to the meeting.

(5) The boy said to his friend, ‘I went to school yesterday’.

Ans: The boy told his friend that he had gone to school the previous day.

(6) ‘Please do not disturb me’, said the lady to the boys.

Ans: The lady requested the boys not to disturb her.

(7) ‘What’s your problem’? said the doctor to the patient.

Ans: The doctor asked the patient what his problem was.

(8) I say to my student, ‘speak the truth’.

Ans: I Advised my student to speak the truth.

(9) The girls said, ‘Hurrah! I have on the debate competition’.

Ans: The girl exclaimed in joy that she had on the debate competition.

(10) Mother say to me, ‘do you like to have a cup of tea’? 

Ans: Mother asked me if I liked to have a cup of tea.

(11) ‘Are Cherry seeds lucky’? asked Rakesh.

Ans: Rakesh asked if Cherry seeds were lucky.

(12) She said, ‘let us have some fun’.

Ans: She proposed that they should have some fun.

(13) ‘Climb up, little boy,’ Said the tree.

Ans: The tree encouraged the little boy to climb up.

(14) The passenger said, ‘how far is a station’?

Ans: The passenger asked how far the station was.

(15) ‘How did you get here, child’? asked the man.

Ans: The man asked the child how he had got there.

(16) The doctor said to my mother, ‘take this medicine regularly’.

Ans: The doctor advised my mother to take that medicine regularly.

(17) The teacher said to his students, ‘you must love your motherland’.

Ans: The teacher told his students that they must love their motherland.

(18) The teacher said to the boys, ‘keep quiet’.

Ans: The teacher ordered the boys to keep quiet.

(19) The teacher said, ‘man is Mortal’.

Ans: The teacher said that man is Mortal.

(20) ‘Let’s sit down here and talk the matter over’ said Davy to Faraday.

Ans: Davy proposed to Faraday that the food sit down there and talk the matter over.

=============================================================

madhyamik english grammar practice set for class 10 wbbse

 Madhyamik English Grammar Suggestion (Change the voice)

 

 

Change the voice of the following sentences: 

(1) Let the door be shut.

Ans: Shut the door.

(2) They gave each of the recipients a handsome prize.

Ans: Each of the recipients was given a handsome prize by them.

(3)  Someone wrote this letter in the 19th century.

Ans: This letter was written in the 19th century.

(4) Tell the truth.

Ans: Let the truth be told.

(5) We call the tiger our national animal.

Ans: The tiger is called our national animal.

(6) I received a phone call.

Ans: A phone call is received by me.

(7) Shut the door.

Ans: Let the door be shut.

(8) They did not make a sound.

Ans: A sound was not made by them.

(9) Please post the letter.

Ans: You are requested to post the letter.

(10) I am writing a poem.

Ans: A poem is being written by me.

(11) The teacher gave Suresh an exercise book.

Ans: Suresh was given an exercise book by the teacher.

(12) Do the work at once.

Ans: Let the work be done at once.

(13) Please maintain silence in this room.

Ans: You are requested to maintain silence in this room.

(14) Many buildings have been damaged by flood.

Ans: Flood has damaged many buildings.

(15) I know the man.

Ans: The man is known to me.

Full Suggestion : click here…

 

 

LightBlog

 

Madhyamik English Grammar Suggestion 2023 WBBSE

 

  • Do as directed : 

 

(1) He is too short to reach the fruit of the tree. (Rewrite the sentence by removing ‘too’ and ‘to)

Ans: He is so short that he can not reach the fruit of the tree.

(2) He is the tallest boy in the class. (Change the degree of comparison)

Ans: He is the taller than any other boy in the class.

(3) Sheetal is the fastest runner in the school. (Rewrite the sentence using ‘fast’)

Ans:  No other runner in the school is so fast as Sheetal.

(4) Tell me what your name is. (Turn into a simple sentence)

Ans: Tell me your name.

(5) It is not necessary for you to come tomorrow. (rewrite using ‘need’)

Ans: You need not come tomorrow.

(6) St Paul’s Cathedral is the biggest church in our locality. (Change the degree of comparison)

Ans: No other church in our locality is so big as St parts Cathedral.

(7) He is so proud that he will not apologize for his mistake. (Turn into a simple sentence)

Ans: He is too proud to apologize for his mistake.

(8) Who does not love his parents? (Change into an assertive sentence)

Ans: Everybody loves his parents.

(9) As soon as he reached the station, the train left. (Rewrite using ‘No sooner …. Than’)

Ans: No sooner had he reached the station than the train left.

(10) He was sorry that he was late. (Turn into a simple sentence)

Ans: He was sorry to be late.

(11) The Silver pot was the most beautiful thing in the house. (Change the adjective in the positive degree)

Ans: No other thing in the house was so beautiful as the silver pot.

(12) She offered me tea but I asked for a glass of water. (Complex sentence)

Ans: Though she was offered me tea, I asked for a glass of water.

(13) Horses, which come from Arabia, are much in demand. (simple sentence)

Ans: Arabian horses in demand.

(14) The poem is too simple to need an explanation. (Remove ‘too’ and ‘to’)

Ans: The poem is so simple that it does not need any explanation.

(15) He is very old. He cannot walk fast. (Use ‘too and ‘to’)

Ans: He is too old to work first.

(16) Who does not love his motherland? (Turn into a statement)

Ans: Eevery body loves his motherland.

(17) Do or die. (make it complex)

Ans: If you do not do, you will be die.

==================================================

Madhyamik English Grammar Suggestion 2023 (Phrasal Verbs)

  0

 Madhyamik English Grammar Suggestion 2023

 

Phrasal Verbs :  

Understand = make out

met = came across

appear = turm up

withdrawa = call off

resembles = takes after

starts = sets in

closes = breaks up

published = brought out

tolerate = bear with

continued = kept on

died = passed away

recover = come round

chased = ran after

change = give up

forcibly entered = broke into

surrendered = gave in

rejected = turned down

overcome = get over

quarrelled = fell out

erupted = broke out

arrive = turn up

distributed = gave away

found = came across

established = running after

removed = set up

failed = took off

reared = fell through

abolished = brought up

in search = looking for

causes harm = tells upon

examining = looking into

obey = carry out

postpone = put off

be cured = come round

extracted = taken out

omitted = left out

escaped = ran away

prepare = make up

====================================================================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *